20 Şubat 2015 Cuma

Yandexten Google'a Dava

Yandex firması Android işletim sisteminde önyüklü olarak gelen uygulamalardan dolayı Google'a dava açacağını açıkladı. İşte davanın içeriği.

Rusya menşeli arama motoru Yandex, ülkemizde son yıllarda göstermiş olduğu performans ile isminden söz ettirmiş ve rakiplerini bazı alanlarda geride bırakmayı başarmıştı. Birçok kez de Yandex ve Google arasındaki rekabetinin kızıştığına tanıklık etmiştik.

Bu rekabet önümüzdeki günlerde daha da kızışacağa benziyor. Çünkü Yandex, Google’a dava açma kararı aldığını açıkladı. Davanın sebebi ise Android! Bildiğiniz gibi Android işletim sistemi Google’a ait ve bu sistemi kullanan cihazlarda doğal olarak Google’ın uygulamaları ön yüklü olarak geliyor. İşte dananın kuyruğu da burada kopuyor.

Yandex, Android'in açık kaynağa dayalı bir sistem olduğunu ancak bunun Google tarafından suiistimal edildiğini dile getiriyor. Madem bu sistem açık kaynak peki, o zaman neden Google’ın uygulamaları önyüklü olarak geliyor ve kullanıcılar bunları kullanmaya yöneltiliyor?


PrestigioFly ve Explay gibi Androidcihaz üreticilerinin Yandex ile ortaklığı olmasına rağmen bu firmalar cihazlarında Yandex’in uygulamalarına ve arama motoruna yer veremiyor. Yandex de bu durumdan şikayetçi olduğu için Google’a dava açacağını açıklıyor.

Google uygulamaları kaldırılsın

Yandex’e göre Android cihazlarda Google’a ait sadece Play Store uygulaması bulunmalı. Kullanıcılar hangi arama motorunu seçeceğine ve hangi uygulamayı kullanacağına kendi karar vermeli.

Yandex’in bu sözlerinden sonra tahminlerimize göre diğer firmalar da Google’a bu yüzden dava açacaktır. Bakalım ilerleyen günlerde bizleri neler bekleyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder